24Nu exista retete pentru a avea relatia fericita si, cu siguranta, privite din afara, lucrurile mereu vor parea mult mai simple decat sunt in realitate. Cu toate astea, in ciuda multor asteptari, mici schimbari pot face mari diferente.

O schimbare semnificativa vine din modul in care gandim despre relatii. Putem incepe sa ne intrebam cat de importanta este o buna relatie pentru noi, cat de constienti suntem de rolul pe care il poate avea in viata noastra. Putem verifica acest fel de a ne raporta la relatia pe care o avem, observand cu atentie atitudinea pe care o avem, cat timp alocam relatiei, cum ne comportam cu partenerul, cat investim din energia si eforturile noastre pentru a facem ca lucrurile sa mearga.

Sunt cateva intrebari pe care ni le putem adresa pentru a deschide noi oportunitati de constientizare:

Cat timp acord consolidarii relatiei?

Ce fac eu pentru partener si ce ma astept sa primesc de la el?

Care sunt lucrurile marunte pe care sunt dispusa sa le fac zi de zi pentru a imbunatati relatia?

Ce as putea sa ii comunic partenerului despre nevoile mele?

Cum as putea sa imbunatatesc comunicarea pentru a ne rezolva problemele zilnice mai usor?

Surprinzator, poate, descoperim cum, simple intrebari ne pot pune pe ganduri sau pot naste alte intrebari care sa ne conduca spre raspunsuri. Importanta este preocuparea si timpul dedicat relatiei.

Si, pentru ca, atata vreme cat ne dorim, oferim timp si spatiu preocuparii pentru relatie, putem descoperi lucruri uimitoare, iata concluzia unei cercetari interesante care raspunde la intrebarea: Cum putem avea parte de relatii mai satisfacatoare?

Fiecare relatie are problemele sale, cele mai multe cupluri trecand prin experiente neplacute de-a lungul timpului. Cercetatorii recomanda un truc psihologic cunoscut sub numele de „efectul Benjamin Franklin”, ce creste atractia pentru partener cu un gest simplu.

Acest efect porneste de la o iluzie pe care fiecare om o are despre propria cognitie. Mai exact, oamenii cred despre ei insisi ca actioneaza pozitiv fata de oamenii care le plac si ca fac lucruri rele celor ce nu le plac. Psihologia dezvaluie, insa, ca oamenii sunt foarte usor de pacalit, iar mecanismul functioneaza si in sens invers: ajungem sa ne placa oamenii fata de care ne comportam frumos si sa ne displaca cei fata de care ne comportam neplacut. Acest truc ar putea fi unul din secretele relatiilor fericite. Aveti, asadar, grija la atitudinea fata de partener. O sa va placa de el cu  atat mai mult cu cat o sa faceti gesturi binevoitoare pentru el. Si invers, ganditi-va ca, va veti simti cu atat mai putin atrasi de celalalt cu cat va purtati mai urat cu el.

Asigurati-va ca ati creat spatiu in relatia voastra pentru a-i permite partenerului sa investeasca la randul sau in voi!

Aceasta tehnica ajuta partenerii sa-si mute atentia dinspre ei insisi si le permite sa se concentreze asupra celuilalt, prioritizand dorintele si nevoile partenerului.

Este un bun inceput pentru noi inceputuri de intimitate in relatie…unele in care ne oferim unul celuilalt spunand: “Vreau sa ne alegem!”.

Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn