82

In viata ta, in anumite momente, pot exista perioade mai lungi sau mai scurte in care te simti nemultumit, nesatisfacut, anxios, trist si cand te vezi confruntat cu probleme dificile ce par de nerezolvat sau cu simptome de boala.

Atunci poti resimti nevoia de a actiona pentru a schimba situatia si cauti ajutor. La inceput apelezi la partener, familie sau prieteni.  In ciuda dorintei sincere de a-ti fi alaturi, uneori, le este foarte dificil sa iti ofere sprijin. In astfel de situatii iti poate fi de mare ajutor sa cauti ajutorul profesional si poti sa te informezi despre posibilitatea de a face psihoterapie.

Ce este aceasta?

Psihoterapia este o forma de tratament psihologic structurata in tehnici si metode, aplicata in mod deliberat de catre un terapeut specializat, omului sanatos aflat in dificultate, caruia ii confera confort moral si o mai buna sanatate, celui cu dificultati de relatie pe care il ajuta spre o mai buna integrare, celui bolnav somatic pe care-l conduce spre alinare sau celui alienat pe care il ajuta sa isi dezvolte capacitatea de orientare in viata si de resocializare.

Se bazeaza in principal pe o relatie de ingrijire profund umana si de incredere intre doua persoane motivate spre a diminua suferinta prin interactiuni constiente verbale si nonverbale.

Psihoterapia poate fi definita si ca o incercare de a descoperi sensuri ale existentei umane prin autoexplorare si intelegere, mediate de un psihoterapeut.

Scopurile psihoterapiei urmaresc rezolvarea conflictelor intrapsihice si adaptarea la realitatea curenta. Fiindca se bazeaza pe o relatie umana speciala de incredere, securitate si confidentialitate, ambii parteneri sunt implicati in obtinerea succesului terapiei.

Eficienta terapiei este determinata de procesul terapeutic, de pacient, de terapeut si de interactiunea dintre acestia.

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn