PROVOCAREA PSIHOLOGULUI
Traim intr-o lume in care schimbarea este la ordinea zilei. Suntem supusi competitiei si concurentei, cerintelor din ce in ce mai mari si mai numeroase de a ne adapta pentru a fi acceptati. Facem uneori eforturi care ne depasesc puterile, pentru a ne integra intr-o lume cu exigente duse pana la limita. Luam fiecare zi ca pe o provocare si jucam jocul vietii pentru a ne mai demonstra inca o data ca ii putem face fata, ca suntem si putem fi mai puternici decit ea. Ne luam la lupta cu responsabilitatile tot mai numeroase la locul de munca, in familie, pentru a arata ca suntem capabili sa ducem in spate o existenta complexa.
Stresul care ne copleseste
Aproape ne darama lipsa de timp si simtim ca ziua e mai scurta ca niciodata atunci cand, cu eforturi aproape supraomenesti, incercam sa ocolim aglomeratia si agitatia pe strazi, in magazine, institutii, pentru a ne indeplini sarcinile. Aproape uitam de noi cand suntem captivi ai tehnologiei ce ne limiteaza intr-un spatiu si un timp saturat de intamplari care mai de care mai stresante. Ne simtim lipsiti de vlaga si interes pentru orice atunci cand rezultatele muncii noastre nu au nici un ecou si aproape ca nu mai punem nici un pret pe propria persoana. Nu mai vorbesc cat de distrusi putem ramane in urma unor conflicte despre care habar nu avem cum si de ce au aparut, dar care ne lasa sa intelegem ca valoram mai putin decat credeam. Ne simtim aproape coplesiti de solicitari si trecem zilnic pe langa adevarul dorintelor din noi, doar pentru a ne adapta realitatii dinafara noastra. Toate provoaca, uneori, conflicte cu lumea de langa noi si, aproape intotdeauna, declanseaza conflicte in propriile noastre persoane, ne tulbura echilibrul, ne nelinistesc, ne strica imaginea frumoasa pe care am construit-o despre viata.
E o iluzie sa negam
Incercam, de cele mai multe ori, sa negam ca se intimpla asta. E mai simplu sa ne facem ca nu vedem ca se petrece ceva si mai putin sa vedem ce anume se intimpla. Ignoram sa dam importanta, ca poate trece, poate maine ma trezesc si o iau de la capat fara sa mai fie ceva din ce era ieri si simteam ca ma chinuie. Falsa iluzie, normal. Iti incepi ziua la fel si o termini cu si mai multe poveri ce-ti apasa mai greu mintea, sufletul, vrand parca sa-ti spuna ca ar fi util pentru tine daca ti-ai face timp sa le vezi si curaj sa le recunosti existenta. Si asta pentru ca, oricum, egal daca le ascunzi sau nu, ele exista…si, nu numai ca traiesc undeva in tine, dar cresc, te tulbura si nu vor disparea de la sine.
Echilibrul emotional, atat de necesar
Toate nemultumirile, frustrarile, durerile nascute din conflicte cu tine, cu cei din jur, cu cerintele acestei lumi, toate acestea iti apartin si trebuie sa faci ceva cu ele. Iti perturba echilibrul emotional, ajungi sa suferi triste despartiri de cei dragi pentru ca nu mai poti intretine relatiile cu ei, pentru ca nu-ti mai poti controla agresivitatea, furia, nu-ti mai stii exprima afectiunea, generozitatea, tandretea.
Uitam sa fim sanatosi
Toate, te fac sa nu te mai regasesti ca persoana pe care candva ai invatat sa o iubesti, care se simtea in echilibru cu ea si cu lumea. Din acea fiinta linistita si calma, relaxata, te trezesti, in urma jocului vietii, intr-o societate complexa, o persoana agitata, stresata, in conflict cu sine si cu ceilalti, trista si nemultumita, care uita sa-si mai faca existenta frumoasa, uita ca poate fi sanatoasa si puternica, implinita…Uita ca, desi in calea vietii sale s-a interpus un obstacol sau poate mai multe care i-au oprit evolutia, ea poate face ceva in continuare pentru a se regasi.
Nu esti singur in mijlocul problemelor
Cautand raspuns intrebarilor despre propriile nemultumiri, de cele mai multe ori singuri, in noi sau in ceilalti nu le gasim. Colegii de munca sunt prea distanti, familia si cei apropiati se lasa influentati de propriile lor sentimente, prietenii nu au timp sau pur si simplu nu au dispozitia sau la indemina ajutorul de care tu ai nevoie. Ca urmare, ajungi sa te simti singur si coplesit de probleme intr-o lume care nu are timp de nimic, cu atat mai putin de tine, in care vrei sa vorbesti celor de langa tine si nu-i gasesti pentru ca sunt prea ocupati, nu vor sau poate nu pot, pentru simplul fapt ca nu stiu sa te asculte si cu atat mai putin sa te ajute sa-ti gasesti o solutie.
O solutie pentru tine
Exista cineva care stie sa te asculte asa cum nimeni nu poate s-o faca. Cineva care iti ofera un timp doar pentru tine, sa faci ce iti doresti cu el in interesul rezolvarii problemei tale, cineva care iti „tine oglinda“, adica poate fi empatic cu tine, poate rezona cognitiv si afectiv la propria ta partitura sufleteasca pe care tocmai o parcurgi, poate fi solidar cu tine. Manifesta tact, rabdare si interes pentru tot ceea ce reprezinti tu, comunica bine cu tine si te ajuta sa comunici si tu cu tine si cu ceilalti.
Ajunge sa iti activezi toate resursele intelectuale si emotionale si sa te sustii cu o puternica motivatie si dorinta de schimbare, de reusita, astfel incit, apeland la serviciile oferite de consilierea psihologica sau psihoterapie, sa obtii rezultatele dorite.