79Intr-o relatie de sprijin, o persoana care doreste schimbarea si un terapeut care il accepta si il respecta, stabilesc o serie de obiective psihoterapeutice. Ele sunt planificate si constient orientate in functie de problematica pacientului, disponibilitatea terapeutului si metoda utilizata de acesta. Se pot stabili obiective imediate pentru ameliorarea starii de sanatate a pacientului: interventia in criza si eliminarea anxietatii, reducerea simptomatologiei specifice, rezolvarea unei anumite probleme, realizarea unei clarificari intr-o zona de conflict si obiective de perspectiva pentru reorganizarea personalitatii si ameliorarea comportamentului.

Exista pacienti cu manifestari acute ca urmare a unor situatii psihostresante, pacienti cu dificultati de adaptare si relationare, cu personalitate fragila, cu tulburari nevrotice, depresii, stari de anxietate, tulburari de personalitate, cu dependenta de alcool, droguri, pacienti cu tulburari psihosomatice, cu tulburari psihotice.

Sunt pacienti care solicita ajutorul pentru rezolvarea unor probleme de cuplu, pentru o mai buna cunoastere si dezvoltare personala.

Pentru fiecare pacient, in functie de nevoile si particularitatile acestuia, exista o modalitate de interventie psihoterapeutica potrivita. Unele tulburari necesita supraveghere si tratament medicamentos si pentru acesta este necesara consultarea unui medic psihiatru. Tratamentul psihologic si psihiatric pot ”lucra” impreuna.

Eficienta psihoterapiei este rezultatul interactiunii intre pacient si terapeut. Psihoterapia, ca si alte abordari terapeutice din medicina, nu vindeca pacientii. Este fondata pe principiul conform caruia in fiecare pacient exista capacitatea de a se vindeca, psihoterapia avand sarcina de a inlatura obstacolele din calea dezvoltarii si functionarii psihice normale. Ea implica in mod fundamental schimbarea iar dorinta de a opera o schimbare constituie un factor crucial atat pentru pacient cat si pentru terapeut.

Agentul major al unei psihoterapii eficiente este personalitatea terapeutului, in special capacitatea sa de a crea o relatie afectuoasa si de sustinere.

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn