41Este o expresie care se refera la calitatea Zen a gandirii, inspirata de ceremonia japoneza a ceaiului.

Astazi vreau sa vorbesc despre o minte care poate fi si alerta dar si relaxata, in care sa domine armonia si simplitatea, care sa aiba atentia concentrata asupra momentului prezent.

Cati dintre noi putem spune ca avem o minte linistita si coplesita de activitatea prezenta, nu framantata de nemultumirile trecutului sau nelinistile viitorului?

Arta japoneza a ceaiului este arta de a trai in prezent, patruns de magia a tot ce se intampla acum. Presupune atentia la ambianta, la simplitatea incaperii si frumusetea fiecarui detaliu. Solicita relaxare si prezenta pentru a admira gratia miscarilor, comunicarea tacita, doar din priviri pline de subinteles, abandonul total in momentul prezent, uitand ca exista timp, graba sau agitatie. Un astfel de moment ajuta mintea sa se goleasca si traim plini de prezenta lui ACUM. Simturile devin mai alerte, desi suntem cuprinsi de liniste, suntem vigilenti, desi relaxarea ne-a cuprins intreaga fiinta.

Daca am reusi sa ne oferim momente de liniste, ne-am da seama cat de nelinistita ne este mintea, am sesiza cat de zbuciumat ne traim existenta si cat de rar ne intalnim cu noi in tacere, cat de putin traim autentic momentul si ne instrainam cate putin in fiecare zi, de singura persoana cu adevarat importanta pentru noi… noi insine!

Daca ne-am acorda doar cateva clipe de sinceritate cu noi, am descoperi cat de absenti suntem din propria noastra existenta.

Daca ne-am pregati ceaiul ca japonezii, cu atentia delicata la toate detaliile ce fac din aceasta experienta o arta, poate am invata arta de a trai cu noi in pace, cu o minte care sa ne apartina si nu care sa ne fie furata de ganduri, ingrijorari, planuri sau regrete.

Daca ne-am opri putin din alergare, am sta cateva clipe pe loc si am respira, poate ne-am intalni si sufletul ramas in urma, pentru ca nu a tinut pasul cu fuga noastra nebuna prin viata.

Daca am considera ca in viata sunt lucruri mai importante decat cele care ne consuma energia zilnic, daca am accepta ca A FI este mai important decat A AVEA, am da atentie mintii noastre, am vrea sa stim cum putem sa o linistim, cum o putem imblanzi, astfel incat sa ne cufunde intreaga fiinta intr-o stare de liniste.

Este o adevarata arta sa-ti educi mintea… este o arta a desavarsirii sa traiesti cu o sensibilitate plina de tandrete in prezent, cu o minte coplesita de frumusetea si fascinatia prezentului. O adevarata provocare pentru fiecare dintre noi!

Numai ganduri bune! Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn