62Depresia poate aparea in diferite forme:

Episodul depresiv major

Se caracterizeaza prin simptome severe care iti afecteaza capacitatea de a munci, de a studia, iti tulbura somnul, iti reduce apetitul si bucuria de a trai. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu aceasta tulburare, cinci sau mai multe dintre urmatoarelenoua  simptome trebuie sa persiste timp de cel putin doua saptamani: dispozitie depresiva, ideatie suicidara, sentimente de inutilitate sau culpa, pierderea interesului sau a placerii, tulburari de somn, modificari in greutate, retard psihomotor sau iritabilitate, oboseala sau nivel scazut de energie, dificultate in concentrare sau luarea de decizii. Poti trai un singur episod in intreaga viata dar, din pacate, de cele mai multe ori, un episod depresiv este urmat si de altele. Depresia este recurenta!

Tulburarea depresiva persistenta

Se caracterizeaza printr-o dispozitie depresiva care dureaza de cel putin doi ani. O persoana diagnosticata cu aceasta tulburare, poate experimenta episoade de depresie majora urmate de perioade cu simptome mai putin grave, dar, per ansamblu, simptomele trebuie sa dureze doi ani.

Sunt anumite forme de depresie putin diferite sau care se dezvolta in anumite situatii. Acestea sunt:

Depresia psihotica

Vorbim despre acest tip de depresie cand persoana afectata sufera atat de depresie cat si de anumite forme ale psihozei, cum ar fi convingeri false care o deranjeaza sau indepartarea de realitate, delir, halucinatii (vede sau aude ceva ce nu poate fi auzit si vazut in realitate).

Depresia postpartum

Este o forma de depresie care presupune existenta unor trairi mult mai serioase decat acele obisnuite stari de emotivitate accentuata pe care le experimenteaza cele mai multe femei dupa ce au nascut si care sunt cauzate de schimbarile hormonale, fizice si de noile responsabilitati presupuse de aparitia noului nascut care pot fi coplesitoare. Se apreciaza ca aproximativ 10-15% din femei experimenteaza depresia postpartum dupa ce au nascut.

Tulburarea afectiva sezoniera

Este o tulburare caracterizata printr-o stare depresiva care debuteaza in perioada lunilor de iarna, cand avem parte de mai putina lumina solara. Poate fi tratata cu foto-terapia (terapia cu lumina), insa, aproape jumatate din cei afectati de aceasta tulburare nu se simt mai bine doar cu foto-terapia. Medicatia antidepresiva si psihoterapia pot reduce simptomele acestei forme de depresie, singure sau in combinatie cu foto-terapia.

Tulburarea bipolara

Mai este denumita si tulburarea maniaco-depresiva si este o tulburare nu atat de des intalnita ca depresia majora si tulburarea depresiva persistenta. Tulburarea bipolara se defineste prin schimbari ciclice de dispozitie – de la varfuri extreme (mania) la extreme joase (depresia).
Diagnosticul depresiei

“Am inceput sa lipsesc de la serviciu iar prietenii si apropiatii au observat ca se intampla ceva cu mine. O prietena buna mi-a impartasit chiar experienta ei cu o depresie grava care a chinuit-o mult si cum a solicitat si primit ajutor pentru a reusi sa o depaseasca.”

Depresia, chiar si in cazurile cele mai severe, poate fi tratata! Cu cat se incepe tratamentul mai repede cu atat poate fi mai eficient.

Primult pas pentru a primi tratamentul necesar este sa vizitezi un medic sau un specialist in sanatate mentala (psiholog sau psihiatru).
Anumite medicamente si anumite conditii medicale cum ar fi afectiunile tiroidei de exemplu, pot cauza simptome similare depresiei, din acest motiv este necesar sa va consultati cu un medic, pentru inceput, medicul de familie, cel care va stie cel mai bine istoricul medical. El poate exclude aceste variante solicitandu-va sa faceti anumite examinari, teste si analize. Daca medicul nu gaseste nici un motiv valid care sa justifice o conditie medicala anume, atunci este foarte posibil ca simptomele pe care le-ati semnalat sa fie cauzate de depresie si atunci, urmatorul pas este sa solicitati o evaluare psihologica.

Medicul de familie iti poate recomanda un profesionist in sanatate mentala, un psiholog sau psihiatru sau poti chiar tu sa cauti un specialist caruia sa poti sa ii spui exact ce te supara pentru a primi indrumarea potrivita.
La specialist, vei fi intrebat despre istoricul in familie al tulburarilor mentale in general si al depresiei in particular si despre istoricul complet al simptomelor tale. Va trebui sa spui cand au inceput, cat au durat si cat de grave au fost manifestarile cu care te-ai confruntat, daca au mai existat situatii similare in trecut si daca da, cum le-ai tratat. Specialistul in sanatate mentala te poate intreba, deasemenea si daca consumi alcool sau droguri si daca ai ganduri legate de moarte sau sinucidere.

Exista si alte tulburari care pot aparea inaintea depresiei, o pot cauza sau pot fi o consecinta a acesteia. Dar, ce trebuie stiut este ca depresia si alte tulburari, interactioneaza diferit la persoane diferite. Oricum ar fi, tulburarile care apar impreuna trebuie sa fie diagnosticate si tratate.

Tulburarile anxioase cum ar fi, tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de panica, fobia sociala si anxietatea generalizata, adesea apar impreuna cu depresia in tabloul clinic.
Tulburarea de stres posttraumatic de exemplu, poate aparea dupa ce o persoana a trait un eveniment terifiant, cum ar fi un asalt violent, un dezastru natural, un accident grav, o situatie care i-a pus cumva viata in pericol. Persoanele cu aceasta tulburare sunt cele mai predispuse sa sufere si de depresie.

Consumul de alcool sau abuzul de substante sau alt gen de dependente pot deasemenea coexista cu depresia. Studiile arata ca tulburarile de dispozitie si abuzul de substante apar frecvent impreuna.

Depresia poate coexista si cu alte tulburari medicale serioase cum ar fi  bolile cardiace, accidentul cerebral, cancerul, HIV/SIDA, diabet si Parkinson. Persoanele care sufera de depresie de-a lungul timpului alaturi de alte tulburari medicale, manifesta simptome mai severe atat in ce priveste depresia cat si celelalte suferinte medicale, se adapteaza mai greu conditiei lor medicale si solicita costuri pentru serviciile medicale, mai mari decat pacientii care nu sufera si de depresie. Tratand depresia la acesti pacienti, se poate imbunatati si starea generala de sanatate.

Tratamentul depresiei

Odata diagnosticata, o persoana cu depresie poate fi tratata in cateva feluri. Cel mai frecvent tratament este reprezentat de medicamente impreuna cu psihoterapia.

In urmatorul articol scriu despre: Medicamentele necesare in tratamentul depresiei

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn