84Oamenii gresesc, oamenii ne dezamagesc, oamenii ne tradeaza, ne fac nedreptati si noi suferim. Nu ei ne fac sa suferim, nu sunt rai sau sadici cu noi (exista si unele exceptii dar nu despre ele vorbim acum), ci pur si simplu fac anumite lucruri, actioneaza cumva si ca urmare a comportamentelor lor, noi ne simtim raniti.

Stiu…unii dintre voi o sa ma contraziceti considerand ca e o prostie sa afirm ca nu sunt de vina ceilalti pentru suferinta noastra, cu atat mai mult cu cat de multe ori este evidenta legatura intre actiunile lor si trairile noastre.
Aveti dreptate ca atunci cand cineva se comporta necorespunzator si alegerile acestuia va afecteaza in mod direct viata, sa fiti nemultumiti si frustrati. Aveti dreptul sa simtiti orice in legatura cu ce anume vi se intampla! Cu o singura conditie: sunteti responsabili de trairile voastre, va apartin, voi le alegeti!
Da, nu e convenabil sa va spuna cineva ca alegeti singuri cum sa reactionati cu atat mai mult cu cat este mult mai confortabil si digerabil emotional sa va simtiti victime ale rautatilor celorlalti si eventual, sa va complaceti intr-o stare de neputinta, acuzare, nefericire si autocompatimire.

De cele mai multe ori, in viata, ne aflam in situatiile pe care le alegem. Direct sau indirect, raman urme ale unor alegeri facute acum sau candva in trecutul nostru, consecinte ale altor alegeri facute altcandva fara sa anticipam efectele posibile. Un moment de neatentie, o optiune aparent nevinovata, o miscare neinspirata pot fi suficiente pentru a declansa reactii si consecinte care nu ne plac si pe care nu mai vrem sa ni le asumam si, in unele dintre aceste situatii, gasim nimerit sa vedem vinovatii, de cele mai multe ori, in afara noastra si de putine ori ne gasim pe noi responsabili.

Sunt situatii si situatii…viata este complexa si de multe ori complicata. in afara acelor situatii clare in care daca suntem onesti cu noi, ne acceptam responsabilitatea, exista si situatii in care este evident ca avem de suferit, fara o vina anume din partea noastra, de pe urma alegerilor si actiunilor altor persoane. Cum reactionam in aceste momente? Alegem fiecare ce reactie sa avem.

Veti spune…Cum sa reactionez altfel decat sa fiu furios, este o nedreptate, nu e deloc corect, nu e posibil asa ceva! Nu accept! Nu pot suporta! E groaznic!
Sau…veti spune: Asta este! Nu-mi place dar nu e sfarsitul lumii, trec eu si peste asta! Ma frustreaza dar pot suporta!
Aceeasi situatie, doua reactii diferite care fac diferenta in trairile noastre.

Da, avem dreptate sa fim frustrati si nemultumiti de atatea ori pentru ca viata este nedreapta, oamenii sunt incorecti, tradeaza, lovesc, fac lucruri urate…dar nicaieri nu scrie ca lucrurile ar trebui sa stea altfel doar pentru ca asa ar fi mai bine, mai frumos. in viata, binele si raul, dreptatea si nedreptatea sunt prezente si nu dispar doar pentru ca nu ne convin, nu ne plac, ne frustreaza.
Avem dreptul sa ne deranjeze si chiar sa avem o pozitie in astfel de situatii. Putem actiona, putem repara, putem face orice tine de noi ca situatii similare sa nu se mai repete, dar, cu siguranta nu putem schimba ceva plangandu-ne sau victimizandu-ne ca ni s-au intamplat nedreptati.
Singurele victime sunt copiii si batranii lipsiti de aparare si protectie…noi ceilalti suntem liberi sa alegem!
Exista rau in absenta binelui, intuneric in absenta luminii. Nedreptate in absenta dreptatii.
Daca nu putem schimba lumea, putem incepe schimbandu-ne pe noi, reactiile noastre, actiunile noastre, alegerile si modul in care ne privim pe noi, pe ceilalti si viata.
A fi OM inseamna a accepta propria imperfectiune, a celorlalti si a vietii. Toti suntem supusi greselii la fel cum avem posibilitatea indreptarii.

 

Numai ganduri bune! Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn