7Femeile au ramas cu ideea ca iubirea schimba totul, ca daca e iubire exista tot ce au nevoie, ceea ce este un mit. Mitul e frumos, desigur, dar este tot un mit. Iubirea nu rezista la orice conditii. Femeile, prin definitie mai indragostite de idealul iubirii care poate tot, cred, mai mult decat barbatii, in ideea ca iubirea este suficienta pentru a schimba orice.

Dincolo de realitatea frumoasa si romantica a trairii, a sentimentului iubirii care poate ”muta muntii din loc” cu energia, entuziasmul si cu capacitatea de daruire pe care ni le  ofera, exista realitatea construirii unei relatii. Uneori, exista iubire dar nu exista relatie, alteori exista relatie si nu exista neaparat iubire. Cea mai fericita combinatie, insa, este cea in care exista o relatie construita si bazata pe iubire.

Mitul iubirii care conduce la sintagma ”si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, aduce cu sine dezamagire, frustrare si, de multe ori, o nefericire si o neintelegere asupra realitatii iubirii.

Iubirea este necesara, dar nu si suficienta pentru a trai o viata implinita in relatie. Intr-o situatie ideala, iubirea, asa cum este ea in adancul definirii ei, ar fi suficienta pentru ca ea ar presupune sa te comporti fata de cel iubit cu grija, atentie si tandrete si sa nu ii faci nimic din ceea ce tie nu iti place, ar presupune libertate si incurajare spre evolutie, traire impreuna in respect, pretuire si impartasirea vietii cu toate ale ei.

Iubirea nu inseamna doar simtire, doar afirmare declarativa a sentimentelor, doar emotie care misca si vibreaza in interiorul fiintei, inseamna actiune, manifestare, se traduce prin comportamente, nu doar se declara, ea se vede, se simte prin punere in act.

Nu este suficient sa iubesti si ca prin farmec totul sa se schimbe. Iubirea nu este o justificare nici pentru a indura cu stoicism agresivitate verbala, fizica, emotionala. Nu poti invoca iubirea atunci cand justifici lipsa de respect si consideratie sau desconsiderarea vadita din partea partenerului, scuzandu-l pentru ceea ce face prin faptul ca stii ca te iubeste sau prin faptul ca il iubesti.

La modul profund iubirea este neconditionata, pentru celalalt ca persoana, fara a avea neaparat motive sau nevoie sa o justifici, dar comportamentele nu pot fi acceptate neconditionat, fara anumite limite, doar ca justificare a iubirii depline si daruite neconditionat. Aceasta este distinctia pe care nu reusim sa o facem, uneori nici in educarea copiilor nostri si apoi, mai departe, nici in relatiile de cuplu.

Iubirea nu schimba orice, in numele iubirii nu avem de tolerat orice, pentru ca, asa cum zicea G.G.Marquez, nimeni nu iti merita lacrimile iar cel care ti le merita, nu te va face sa plangi.

Oamenii cand se iubesc, depun si efortul construirii relatiei, o fac posibila, renunta la alegerile egoiste, aleg parteneriatul, impartirea, mersul impreuna pe un drum in care au de facut modificari pentru a se armoniza, lucru, deloc usor, de multe ori, dar aleg sa  il faca impreuna. Investesc energie si implicare, daruiesc si se daruiesc, isi schimba comportamente la care poate tineau dar care nu mai folosesc de acum relatiei impreuna, sunt dispusi sa comunice, sa negocieze si sa faca alegeri care au un pret personal si un beneficiu relational si fac asta pentru ca le pasa, pentru ca isi doresc mai mult relatia decat alte avantaje. Si, adesea asta cere un pret, un efort, o investitie care are drept motor iubirea insa actiunea in sensul trasat de aceasta este cea care va face diferenta.

Iubirea nu rezista la orice conditii. Ea trebuie ingrijita, cultivata, hranita ca pe ceva extrem de pretios, pentru ca asa si este! Nu este suficient sa o ai si apoi sa o abandonezi cu pretentia ca ea trebuie sa supravietuiasca oricaror conditii, decat daca vrei sa traiesti cu asteptari nerealiste care te vor condamna la nefericire.

Iubirea nu schimba totul, nu este o garantie a unei vieti reusite, nu rezista neconditionat in timp si nici nu este suficienta pentru a trai fericirea. Ea nu este o scuza pentru neputinta noastra de a ne asuma responsabilitatea si de a avea curajul schimbarilor care se impun pentru a trai frumos, autentic si implinit alaturi de cel pe care il iubim.

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn