70Oamenii empatici vad dincolo de masti!

O mare placere sa fii in compania unei persoane empatice. Asa descoperi ca esti inteles fara sa vorbesti, esti privit cu compasiune si caldura fara ca macar sa o ceri, te simti insotit fara vorbe pentru ca persoana empatica stie sa-ti citeasca sufletul din priviri. In prezenta unei astfel de persoane regasesti comunicarea care curge fara efort, simti rezonanta emotionala, simti conexiunea in care te poti pierde fara sa te temi.

Empatia este un dar. Ea deschide fereastra spre suflet, dezvaluind energia nesfarsita a comuniunii.

Empatia creeaza punti de legatura intre lumi, oameni, vise, idealuri si creeaza magia dezvaluirii sensurilor profunde. Creeaza vraja unei comunicari dincolo de aparenta si ne ofera speranta ca putem trai sentimente profunde, putem dezvalui ce se ascunde dincolo de masti, fara teama ca astfel ne vom simti neintelesi, neacceptati sau izolati de o lume prea ignoranta pentru a-si bate capul sa inteleaga ce se ascunde in spatele unui cuvant atat de pretentios ca ”empatie”.

Daca nu ar exista oamenii empatici, lumea ar fi mult mai saraca, ar suferi si ar amorti in indiferenta. Empatia ne ajuta sa ajungem la sufletul celui din fata noastra, avand grija sa ne dam jos bocancii deoarece calcam pe taram sfant.

Cati dintre noi avem, insa, aceasta tandrete de a nu lasa urme care dor pe sufletele ce se deschid ca sa ne primeasca? Daca am cunoaste empatia, cu siguranta am sti sa atingem corzile sufletului celuilalt cu blandete pentru a descoperi universul vibratiilor sale.

Sa fii empatic inseamna sa reusesti sa intelegi ce simte celalalt ”ca si cum ai fi in locul lui”. Este un doar ”ca si cum”, niciodata, insa, nu putem pretinde ca stim exact cum este sa fii in situatia celuilalt. Acea situatie e unica, e a lui si, oricat de mult seamana cu a ta, oricat ti-ai dori sa faca ceva ce tu ai putea face pentru ca ti-e foarte clar sau iti vine usor, nu poti! Poti doar sa deschizi fereastra de comunicare si simtire impreuna cu el prin empatie si poti doar sa fii acolo, langa el, cu blandete, intelegere si caldura. Cu discretia insotirii, prin empatie poti simti impreuna cu celalalt si sa il faci sa simta ca esti acolo pentru el, chiar si atunci cand te simti neputincios, pentru ca, problema nu iti sta in propriile maini, solutia nu e la indemana ta, nu poti decide sau schimba nimic in locul celuilalt. Poti doar, fiind, sa il lasi pe cel de care iti pasa, sa simta ca esti acolo, langa el, alaturi de el, egal la ce distanta fizica.

Uneori avem cuvinte pentru a ne arata disponibili, alteori nu. Uneori stim, alteori nu stim sa aratam pe limba pe care o intelege celalalt, ca ne pasa, ca suntem acolo, undeva si doar asteptam sa fim strigati.

Sa avem empatie si caldura, nu inseamna neaparat sa dam din maini, sa facem ceva anume pentru a-i arata celuilalt ca suntem prezenti. Poate insemna insotire emotionala, caldura si disponibilitate afectiva atunci cand aceasta ti se solicita, inseamna sa simti si sa fii prezent in forme subtile uneori, dar care transmit energia pozitiva a gandului insotirii, pentru ca, uneori doar atat poti sa faci.

Empatie inseamna sa iti pese de trairile celuilalt, sa i le respecti, sa i le ingadui, egal de efectul lor asupra ta. Inseamna sa rezonezi cu celalalt si sa ii oferi intelegerea chiar si atunci cand poate doare ce iti spune. Empatie inseamna sa poti trece dincolo de aparente si sa vezi dincolo de masti, intelegand reactiile care, uneori, nu sunt decat oglinda celui care le manifesta.

Empatia inseamna putere de iertare, lipsa de egoism si daruire, in forma in care poti, dar cu sinceritate, pentru ca empatia vine din iubire.

Doar ca, din pacate, uneori, nu o simtim pentru ca, facem greseala de a crede ca, daca cineva nu ne iubeste in felul in care vrem noi, inseamna ca nu ne iubeste deloc!

Empatia, atunci cand o putem simti, ne deschide fereastra sufletului nostru, in primul rand, apoi, ne deschide calea spre sufletul celuilalt si ne invaluie in blandete, iertare, intelegere si iubire.

Numai ganduri bune! Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

 

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn