15Emotiile noastre ne afecteaza starea de bine si, implicit, sanatatea. Sa invatam sa ne recunoastem emotiile, sa le hranim pe cele pozitive si sa le estompam pe cele negative este un proces constient pe calea unei vieti implinite.

Spunem ca ne dorim fericire, implinire, multumire. Ne preocupam de atatea lucruri zilnic si alergam agitati in toate partile pentru a ne oferi confortul de care avem nevoie. Ne consumam resursele si speram sa gasim linistea la sfarsitul zilei. Din pacate, descoperim tot mai des ca luptam cu propriile neputinte, cu ingrijorari de toate felurile, cu nereusite, dezamagiri si dureri care ne storc si ultima farama de putere asa incat, epuizati, ne incheiem ziua, saptamana, anul si, candva, speram cat mai tarziu, viata.

In toata aceasta calatorie, ne acordam timp pentru multe, facem prioritati din ceea ce am invatat ca este important sau ce am descoperit ca are importanta pentru fiecare dintre noi. Am invatat sa dam atentie diferitelor aspecte din viata noastra: serviciu, locuinta, prieteni, familie, hobby-uri etc in incercarea de a ne gasi raspunsurile la intrebarea: ”Ce ma face fericit?” Asta pentru ca, dincolo de tot ce avem si facem, cu totii descoperim la un moment dat, cine suntem, cum suntem, ne concentram mai mult pe „a fi” si implicit pe „a simti”, pentru ca descoperim ca intre ele exista o stransa legatura.

Actiunile noastre, reactiile si comportamentele noastre depind de ce simtim. Totul capata sens pentru noi in functie de trairile noastre care sunt ghidul pentru viata noastra si de care, mai mult sau mai putin constient, ajungem sa ne preocupam intreaga viata. De ce facem asta? Pentru ca ne nastem cu emotia, ne despartim de lume coplesiti de emotie iar pe parcursul intregii vieti, descoperim o multime de nuante emotionale care ne conduc alegerile.

Sanatatea noastra emotionala reprezinta masura in care noi suntem capabili sa ne gestionam reusitele si esecurile, nemultumirile si neimplinirile, bucuriiile si tristetile, frustrarile si dezamagirile, tristetea pentru toate ale trecutului ce nu mai pot fi schimbate dar care ne-au lasat urme, cele multe ale unui prezent ce ne provoaca la maxim si incertitudinea pentru un viitor atat de dificil de anticipat.

Cat de capabili suntem sa ne intelegem si sa ne acceptam limitele, cat putem suporta nedreptatea, cat putem sa toleram frustrarile la care ne supune o existenta de atatea ori coplesitor de solicitanta, cat suntem de capabili sa ne asumam pierderile si tradarile, neplacerile cu care suntem confruntati, cat de bine stim sa facem fata nesigurantei, lipsei de control, temerilor de tot felul… iata cate intrebari putem sa identificam si numai daca ne aratam interesati si preocupati de acest univers al emotiilor noastre. Cate provocari ne aduce viata, atatea emotii traim zi de zi si cu ele avem sa traim clipa de clipa.

Sa ne cunoastem trairile, sa le dam sens, sa le identificam in existentele noastre si sa le intelegem pentru a le da un sens, iata o aventura extraordinara, o calatorie la care, va provoc.

Sa descoperim impreuna o lume a emotiilor, sa le intelegem, sa le dam o semnificatie pentru ca apoi sa le putem trai in vietile noastre cu mai putina neliniste. Tot ce nu vom reusi sa intelegem, ne vom stradui sa acceptam si sa ne bucuram de minunata complexitate a fiintei umane si de nepretuita viata careia ii facem fata zi de zi.

Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

 

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn