Destainuiri – Ce m-a ajutat sa fac fata depresiei…si alte ganduri despre depresie
Poate ca descrierea simptomelor, a tratamentului si a studiilor asupra depresiei, au facut ca aceasta sa para o tulburare descrisa ca la carte, o tulburare pe care o gasim in manualele de diagnostic dar de care ne ferim in viata reala sau, pe care si daca o vedem in viata altora, dincolo de neinteles, compatimire si eventual o vorba buna inainte sa ne vedem de viata noastra, nu consideram ca trebuie sa ne preocupe mai mult pentru ca, la fel ca majoritatea, si noi ne gandim ca nu ni se poate intampla asa ceva chiar noua!
Si totusi, depresia este reala, este palpabila prin suferinta extrem de vizibila pe care o produce si, nu cruta! Loveste ca orice boala, aducand suferinta, confuzie, haos si deruta.
Si, daca cuvintele specialistilor par depersonalizate si reci, iata o serie de destainuiri din partea celor care au trait sau traiesc cu aceasta umbra care le intuneca viata, depresia…
“Iata ce stiu ca m-a salvat: sa actionezi rapid, sa ai un medic/psiholog bun, pregatit sa ii dai de stire, sa iti cunosti cu adevarat bine tiparele, sa mananci si sa dormi dupa un program riguros, oricat de greu ti-ar veni sa faci asta, sa elimini pe cat posibil stresul din viata ta, sa faci exercitii fizice, sa te plimbi in natura si sa mobilizezi iubire!”
“Depresia este o reactie la o pierdere din trecut, anxietatea este o reactie la o pierdere din viitor. Anxietatea este precursoarea depresiei, sunt gemene, adesea apar impreuna.
La circa jumatate dintre pacientii cu tulburari anxioase reale, apare, in decurs de cinci ani, o depresie majora. La depresia exacerbata de anxietate, rata sinuciderilor este mult mai mare decat la depresia singura si este mult mai greu sa te vindeci de ea.”
“Schimbarile din viata sunt adesea declansatoare ale depresiei. Exista o probabilitate mult mai mica sa faci depresie intr-o situatie stabila decat in una instabila.
Evenimentele care ameninta grav viata sunt raspunzatoare de declansarea depresiei initiale. Aceste evenimente implica de obicei o pierdere a unei persoane iubite, a unui rol, a unei idei despre sine si sunt cele mai rele atunci cand implica umilirea sau senzatia de a fi prins in capcana, de a fi fara scapare sau speranta.
Depresia poate fi cauzata, in ciuda asteptarilor, si de o schimbare pozitiva. Aducerea pe lume a unui copil, o promovare la job sau casatoria, prezinta un risc de declansare a depresiei la unii oameni, aproape la fel de mare ca moartea sau o pierdere. Desi pozitive, sunt evenimente care presupun schimbarea si aceasta este stresanta, presupune un efort de asimilare si acomodare la noua situatie, iar adaptarea nu este usor de facut pentru unii oameni.”
“Oamenii isi fac griji din pricina efectelor secundare ale luarii medicamentelor, dar aceste efecte secundare par neinsemnate, de-a dreptul neinsemnate in comparatie cu caracterul letal al depresiei insuficient tratate. Efectele secundare sunt, pentru multi oameni, mai sanatoase decat boala pe care o trateaza.
Intr-o lume ideala nu am lua medicamente, iar corpul s-ar regla singur asa cum se cuvine. Cine vrea sa ia medicamente?
Studiile arata, insa, ca depresia este o boala cu o rata anuala de recidiva de 80% fara medicamente si un procent de 80% de stare de bine cu medicamente. Tu ce decizi?”
“Daca o traire reala ti-a declansat depresia, simti o mare dorinta, fireasca de altfel, s-o intelegi chiar si dupa ce ti-a trecut. Sa depasesti trairea cu ajutorul medicamentelor, nu inseamna vindecarea completa. Atat problema cat si datele ei presupun o atentie amanuntita. Psihoterapia iti ingaduie sa intelegi noul eu la care ai ajuns cu ajutorul medicamentelor si sa accepti pierderea vechiului eu produs in timpul caderii tale. Trebuie sa renasti dupa un episod, sa te limpezesti, sa te pui intr-o noua ordine si sa inveti comportamentele care te pot apara de recidiva. Trebuie sa inveti sa iti duci viata altfel decat inainte. Ai nevoie de psiholog ca de un fel de antrenor care sa te faca sa nu renunti.”
“Sa te razboiesti cu depresia inseamna sa te lupti cu tine insuti. Mai bine sa spui bun venit acestei dureri, caci vei invata de la ea!”
Depresia este o boala nu o optiune de viata si trebuie sa fii ajutat sa iesi din ea!
Medicamentele trateaza depresia, psihologul ii trateaza pe depresivi!
Aveti grija de voi, luptati sa fiti sanatosi si, nu uitati…depresia nu trece de la sine!