56Femeile si sanatatea mentala

Tulburarile mentale afecteaza femeile si barbatii in mod diferit. Unele tulburari sunt mai des intalnite la femei si se manifesta cu simptome diferite de cele ale barbatilor.  Oamenii de stiinta au inceput sa fie tot mai preocupati sa afle care este contributia diferitilor factori biologici si psihosociali la sanatatea mentala si aparitia tulburarilor mentale la femei si la barbati. De asemenea, cercetatorii sunt preocupati sa studieze problemele speciale implicate in tratamentul tulburarilor mentale aparute de-a lungul sarcinii si a perioadei de dupa nastere.

Tulburarile mentale care afecteaza femeile sunt urmatoarele:

Tulburarile de anxietate, incluzand OCD (tulburarea obsesiv-compulsiva), tulburarea de panica, PTSD (tulburarea de stres post-traumatic), fobia sociala si tulburarea de anxietate generalizata

Tulburarea de hiperactivitate si deficitul de atentie (ADHD;ADD)

Tulburarea bipolara

Tulburarea de personalitate borderline

Depresia

Depresia post-partum

Tulburarile de comportament alimentar

Schizofrenia
Depresia este mult mai des intalnita la femei decat la barbati!

Factori biologici, ciclul de viata, hormonal si alti factori psihologici prezenti in viata unei femei, pot avea legatura cu rata mai crescuta a depresiei la femei.

Riscul pe viata pentru tulburarea depresiva majora este estimat intre 10-25% pentru femei. Femeile sunt cu 70% mai mult decat barbatii vulnerabile la a face depresie de-a lungul vietii. Varsta de debut este 32 de ani.

Rata tentativei de suicid este mai ridicata in cazul femeilor, dar suicidul este mai frecvent in cazul barbatilor, care folosesc metode letale de suicid (ex. arme de foc,spanzuratoarea, spre deosebire de femei care prefera supramedicatia sau taierea venelor).
Studiile arata ca hormonii afecteaza direct chimia creierului care controleaza emotiile si dispozitia. De exemplu, femeile sunt in mod special vulnerabile sa dezvolte depresia postpartum dupa nastere, atunci cand schimbarile fizice si hormonale si noile responsabilitati presupuse de grija unui nou nascut pot fi coplesitoare.

Depresia postpartum

Este o forma de depresie care presupune existenta unor trairi mult mai serioase decat acele obisnuite stari de emotivitate accentuata pe care le experimenteaza cele mai multe femei dupa ce au nascut si care sunt cauzate de schimbarile hormonale, fizice si de noile responsabilitati presupuse de aparitia noului nascut care pot fi coplesitoare. Se apreciaza ca aproximativ 10-15% din femei experimenteaza depresia postpartum dupa ce au nascut.

Unele femei pot, deasemenea, sa manifeste forme grave ale sindromului premenstrual (PMS) care poarta numele de tulburare disforica premenstruala (PMDD). Aceasta este asociata cu schimbarile hormonale care apar in preajma ovulatiei si inainte de inceputul menstruatiei.

In timpul tranzitiei spre menopauza, unele femei experimenteaza un risc crescut pentru depresie. Deasemenea, osteoporoza – subtierea oaselor prin pierderea calciului – poate fi asociata cu depresia. Oamenii de stiinta studiaza toate aceste posibile legaturi si cum ciclul cresterii si scaderii nivelului de estrogen si alti hormoni, pot afecta chimia creierului femeii.

Deasemenea, femeile trebuie sa faca fata unui stres suplimentar exercitat de munca si responsabilitatile casnice, grija copiilor sau a parintilor in varsta, multe dintre femei traiesc diferite forme de abuz, saracie, relatii conflictuale si dificile. Inca nu este clar de ce, totusi, unele femei se confrunta cu provocari mari si dezvolta depresie, in timp ce altele, confruntate cu probleme similare, nu fac depresie. Femeile depresive manifesta trairi de suparare, tristete profunda, deznadejde si vinovatie excesiva. Din pacate, adesea femeile depresive sunt si mame. O mama depresiva poate contribui semnificativ, daca nu isi trateaza depresia,la producerea unor consecinte nefericite pentru viata si sanatatea copilului ei.

In urmatorul articol scriu despre: Mamele depresive si consecintele asupra copiilor lor

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn