58Depresia este o conditie medicala serioasa dar care poate fi tratata, care poate afecta pe oricine, inclusiv barbatii. Doar in America, mai mult de 6 milioane de barbati fac depresie in fiecare an.

Indiferent ca esti un director executiv, un muncitor in constructii, scriitor, ofiter de politie sau student, fie ca esti bogat sau sarac, inconjurat de oameni dragi sau singur, nu esti imun la depresie. Anumiti factori, precum istoricul familial, modul de a reactiona la stres, pierderea cuiva drag sau o boala grava, te pot face vulnerabil.

Lasata netratata, depresia poate conduce spre probleme personale, familiale si financiare deloc de neglijat. Cu un diagnostic corect, facut la timp si un tratament potrivit, cei mai multi barbati afectati de depresie, se fac bine. Intunericul dispare, speranta pentru un viitor bun, reapare, energia si interesul pentru viata si activitatile placute pot deveni mai puternice ca niciodata.
Cum experimenteaza barbatii depresia?

Cel mai adesea, barbatii experimenteaza depresia diferit fata de femei. In timp ce femeile depresive manifesta trairi de suparare, tristete profunda, deznadejde si vinovatie excesiva, barbatii depresivi sunt mai degraba foarte obositi, iritabili, fara interes pentru activitatile ce inainte le faceau placere si au dificultati in a dormi.

Barbatii, mai mult decat femeile, se pot refugia in consumul de alcool sau droguri cand sunt deprimati. Pot deveni frustrati, descurajati, iritabili, furiosi si uneori abuzivi si agresivi. Unii dintre ei se refugiaza in munca pentru a evita sa vorbeasca  cu familia sau prietenii despre trairile lor sau se comporta neglijent. Si, desi mai multe femei ameninta cu sinuciderea, mai multi barbati mor prin sinucidere.

Barbatii si depresia
Multi barbati depresivi nu sunt diagnosticati din cauza ca tind sa infrunte sentimentele depresiei, nu prin retragere in tacerea descurajarii cum adesea o fac femeile, ci prin retragerea in zgomotul violentei, abuzului de substante toxice sau excesul de munca.
De doua ori mai multe femei raporteaza depresia, dar la barbati riscul de sinucidere e de patru ori mai mare decat la femei.
La celibatari, divortati sau vaduvi, rata depresiei este mult mai mare decat la cei casatoriti.

Barbatii depresivi pot sa prezinte iritabilitate – le cauta pricina strainilor pentru a se lua de ei, isi bat partenerele, iau droguri sau impusca oameni. Lovirea sotiei, este evident, o reactie nepotrivita la sentimentele de depresie, dar adesea reactiile sunt strans legate intre ele. Multe alte comportamente agresive, vatamatoare ale barbatilor, pot sa fie manifestari ale depresiei masculine.

In majoritatea societatilor occidentale, recunoasterea slabiciunii este considerata a fi un atribut al feminitatii. Acest lucru are un efect negativ asupra barbatilor, impiedicandu-i sa planga atunci cand poate ar simti nevoia, facandu-i sa simta rusine in fata spaimei si a anxietatii irationale. Ca urmare, barbatii invata sa nege, sa reprime, sa ascunda trairile lor si sa manifeste in afara sub forma actiunii, trairile lor neintelese si, din pacate, actiunea este distructiva, fie ca se rasfrange asupra propriei persoane fie a celor din jur
Cel care gandeste ca lovirea partenerei este singura lui cale de a exista in lume, este clar ca a acceptat ideea ca suferinta emotionala este intotdeuna o chemare la actiune, trebuie sa actioneze, sa se manifeste cumva atunci cand este suparat si ca emotia fara actiune il neaga ca barbat. Este pacat ca multi barbati care – in sensul cel mai larg, se poarta urat cu partenerele si nu numai, nu primesc tratament antidepresiv.
Daca femeile isi agraveaza depresia din cauza ca nu sunt atat de fericite pe cat cred ele ca ar trebui sa fie, barbatii isi agraveaza depresia din cauza ca nu sunt atat de curajosi pe cat isi imagineaza ei ca ar trebui sa fie.
In cele mai multe cazuri, abuzul este o forma a lasitatii, iar in unele cazuri, lasitatea este un simptom rezonabil al depresiei.

Nu toata lumea afectata de depresie experimenteaza toate simptomele si nici aceleasi simptome in acelasi fel. Unii traiesc doar cateva simptome, altii mai multe. Severitatea simptomelor variaza in functie de persoana si difera de-a lungul timpului.

Iata ce declara niste barbati care au experimentat depresia, ca au fost simptomele pe care le-au resimtit:

  • Tristete persistenta, anxietate si sentimentul de ”gol interior”
  • Sentimente de deznadejde, pesimism
  • Sentimente de vina, inutilitate, neajutorare
  • Pierderea interesului sau placerii pentru activitatile care inainte ii faceau placere, pentru hobbiuri
  • Scaderea energiei, oboseala, sentimentul de a fi prabusit
  • Dificultati de concentrare, rememorare si de a lua decizii
  • Tulburari de somn, trezirea mai devreme dimineata sau hipersomnie
  • Schimbari de apetit si/sau modificari ale greutatii
  • Neliniste si iritabilitate
  • Simptome fizice persistente

Daca aceste semne si simptome iti sunt cunoscute si te caracterizeaza pe tine sau un alt barbat la care tii, cauta si solicita ajutor de specialitate, informeaza-te ca sa stii ce ai de facut.

Depresia este o tulburare care se trateaza. Majoritatea celor care sufera de depresie se pot simti mai bine cand primesc tratamentul potrivit. Primul pas pentru a incepe tratamentul, este o examinare medicala care va trebui sa inlature alte posibile cauze ale simptomelor. Apoi, medicul va trebui sa faca o apreciere asupra diagnosticului posibil de depresie sau sa recomande pacientului sa consulte un specialist in sanatate mentala pentru o evaluare de specialitate in vederea stabilirii diagnosticului. In functie de tipul de depresie de care suferi, exista diferite modalitati de tratament, care includ medicatia si psihoterapie.

In urmatorul articol scriu despre: Cum traim cu depresia? Femeile si depresia.

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn