26Din dorinta de a fi ca si ceilalti, de a fi acceptati si apreciati, vrem sa parem altfel decat suntem in realitate. Atunci alegem sa ne ”cosmetizam” viata.

Ne uitam la cei din jurul nostru si ne cautam repere in standardele unei societati care alege sa valorizeze aparentele si superficialitatea.

Asa ajungem sa ne judecam dupa cate avem si uitam cine suntem. Sub stratul gros de superficialitate,  nu ne mai regasim pe noi. Stim, insa, ce avem de aratat ca sa fim apreciati. Intram in competitii si ne lasam coplesiti de frustrari.
Nu mai avem timp si energie sa ne gasim cu adevarat dincolo de incercarile de a ne lustrui existenta. Nici nu ne dam seama ca, frustrarea pe care o traim, este determinata de asteptari, iar asteptarile noastre reflecta mai ales oglinda sociala si mai putin valorile si prioritatile noastre personale. Pe acestea le descoperim abia dupa ce ne lasam prinsi de tentatia de a ne crea o existenta dupa cerintele celorlalti.

Ne cosmetizam viata cand incercam sa fim ca altii, fara sa stim de fapt cum suntem noi, cand ne cautam modele in exterior si ne ratacim de modelul din interiorul nostru, cand facem din valorile altora, propriile noastre valori. Ne cosmetizam viata cand nu avem indrazneala de a ne arata lumii asa cum suntem  sau cand nu stim exact cum suntem, cand am preluat standardele altora pentru ca nu le-am stiut crea pe ale noastre.

Cand teama de a fi marginalizati si neintelesi, de a ne simti singuri printre multi, ne incolteste in suflete, ne cosmetizam viata pentru a indrazni sa ne privim in oglinda sociala fara teama ca nu ne va placea ce descoperim.

Ma intreb, insa, dincolo de ”machiaj” si retusuri, cati suntem cu adevarat multumiti de cum traim?

Cati putem spune ca avem viata pe care ne-o dorim si suntem fascinati de miracolul fiecarei zile?

 

Numai ganduri bune! Aveti grija de voi si de toti cei dragi voua!

Aniela

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn