”Mai bine plangi la psiholog decat sa razi la psihiatru!”cand-sa-merg-la psiholog

Poti merge la Psiholog in diferite momente ale vietii tale, din diferite motive:

  • Din curiozitate atunci cand doar meditezi la o posibila schimbare.
  • Din dorinta de a cunoaste ce poti face cand esti motivat pentru schimbare.
  • Din nevoia de ajutor atunci cand iti doresti schimbarea cu orice pret pentru ca deja ai platit un pret prea mare pentru a mai astepta.

Indiferent de faza in care te afli, un lucru este esential de retinut: la psiholog nu vin cei care au nevoie, ci aceia care isi doresc asta!

Pentru a obtine schimbarea, care nu este deloc usor de facut, este necesar sa iti doresti TU (nu altcineva, desi, uneori, o motivatie buna pentru a ne schimba este reprezentata de dorinta de a nu ii pierde pe cei dragi), sa fii pregatit sa depui efortul cerut de schimbare, sa tolerezi frustrarea de pe drumul schimbarii, sa iti asumi responsabilitatea pentru schimbare si sa ai rabdare!

Daca esti in punctul vietii tale in care ai spus “Da!” acestor “conditii” esti candidatul perfect pentru aventura evolutiei tale si abia astept sa ne intalnim. Ma voi simti onorata sa iti fiu tovaras de drum in aceasta calatorie si sa mergem impreuna atata timp cat simti ca ai nevoie de sprijin pe drumul pe care, la momentul potrivit, vei merge singur, despovarat si bucuros ca stii mai bine cine esti, ce vrei, incotro te indrepti si cum sa continui sa mergi!

Alegerea de a merge la psiholog vine atunci cand persoana in cauza se percepe a fi intr-o criza, intr-o situatie din care nu mai poate iesi singura si nici cu ajutorul familiei sau al prietenilor.

Sentimentul ca esti prabusit, coplesit, este un criteriu cheie pentru a decide ca este timpul sa ceri ajutor. Gandeste-te la ajutorul psihologic atunci cand te simti blocat, ca nu mai ai loc de intors, cand pare ca lucrurile nu se imbunatatesc, cand ingrijorarea devine cronica si nu te conduce la niciun raspuns, sau cand emotiile talen par sa explodeze si iti afecteaza apetitul, somnul deci, viata personala, sociala si profesionala.

Mintea si corpul sunt bine conectate si ca urmare, unele din semnele ca interventia psihologica da roade, sunt fizice.

Fara explicatie, adeseori, simptome vagi precum: oboseala, dureri de cap frecvente, dureri de spate sau alte neplaceri de acest gen, frecvente tulburari digestive, chiar diferite eruptii cutanate, pot fi semne ale depresiei, anxietatii sau ale unui nivel inalt de stres.

Asemenea probleme pot insoti distresul emotional sau chiar sa il inlocuiasca. Atunci cand analizele si investigatiile medicale nu descopera nicio cauza organica, este bine sa luam in considerare o explicatie psihologica pentru problemele cu care ne confruntam.

  • Daca ai mai multe intrebari, vezi sectiunea Intrebari frecvente aici.

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn