Probabil avem nevoie să trăim dragostea mai mult decât să vorbim despre ea și să o înțelegem. Unii dintre noi chiar ar putea spune că atunci când începem să vorbim despre dragoste căutând să o înțelegem, de fapt nu iubim și totuși, fiecare dintre noi atunci când am experimentat iubirea, am simțit nevoia să o exprimăm în cuvinte, să o declarăm, să ne explicăm ce simțim pentru că, dincolo de trăire, fiecare dintre noi căutăm să ne cunoaștem, să înțelegem, cu atât mai mult cu cât uneori trăim situații pe care nu știm cum să le interpretăm.

Concepțiile despre dragoste ne ajută să ne înțelegem viețile și relațiile. O reprezentare a dragostei ne oferă un reper la care ne putem raporta pentru a ne compara gândurile, sentimentele și acțiunile. Putem decide, de exemplu dacă suntem îndrăgostiți evaluându-ne posibilii iubiți, trăirile, gândurile și comportamentul pentru a vedea dacă se potrivesc cu prescripțiile culturale în privința dragostei, pentru că da, chiar dacă ne vine greu să credem, dragostea este definită diferit în funcție de epoca în care trăim. La fel, societatea, mediul în care trăim pot să încurajeze sau să descurajeze experimentarea și manifestarea iubirii într-un anume fel.

Când vorbim despre dragoste, ne referim la următoarele aspecte: persoana iubită, sentimentele pe care le investim în aceasta: intimitatea, pasiunea și angajamentul care acompaniază dragostea, gândurile care însoțesc dragostea și acțiunile manifestate în relația dintre cel care iubește și cel iubit. Și, deși intimitatea, pasiunea și angajamentul sunt ingrediente ale dragostei, felul în care ele se combină și cum sunt etichetate ca iubire, diferă. Nu există nicio definiție care să descrie dragostea de la un capăt la altul al epocilor și culturilor, iubirea este un construct social care reflectă un anumit timp și loc. Ne ajustăm în mod selectiv legăturile amoroase pentru a fi conforme cu stereotipurile romantice ale societății în care trăim. Ne alegem partenerii pentru relație în funcție de cât de potriviți îi considerăm și adesea renunțăm să aspirăm la parteneri pe care îi percepem ca fiind țeluri nerealiste.

Așadar, dincolo de aparentul mister al ”dragostei care pare că ne lovește din senin, uneori când ne așteptăm mai puțin”, există o serie de explicații care pot justifica felul în care alegem persoana pe care o iubim, motivațiile ce stau în spatele alegerii, gândurile pe care le avem, sentimentele pe care le nutrim și modul în care alegem să reacționăm și să ne comportăm în relații. Desigur, asemenea explicații pot înlătura vălul misterului romantic și pot părea indezirabile pentru cei care vor să trăiască inconștient iubirea, să refacă relații nesănătoase dând apoi vina pe neșansă. Sau, pot oferi indicii de cunoaștere pentru cei curioși să afle ce anume îi determină să reacționeze într-un anume fel, să aleagă anumiți parteneri și să trăiască la o anumită intensitate ceea ce numesc… dragoste.

sursa foto: pinterest.com

 

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn