43Psihoterapia este o oglinda pentru suflet! 

Fara reflectare, feed-back si control, evolutia urmeaza trasee intamplatoare. Uneori, cand simtim ca stagnam, cand ne blocam in niste tipare eronate si nu gasim calea spre progres, avem nevoie de sprijin. Nu putem schimba ceva ce nu constientizam si nu putem intelege.
Faptul de a ne simti cunoscuti si acceptati, intelesi in profunzime, are o forta extraordinara de a vindeca!
Deosebirea semnificativa dintre oameni este data nu de cantitatea gandurilor, ci de modul in care ei reusesc sa controleze emotional o situatie si de strategiile pe care le folosesc pentru a anula efectele negative prin intermediul unor reformulari constructive. A gandi altfel, inseamna a-ti schimba felul de a aprecia o anume realitate.

Majoritatea psihoterapiilor intentioneaza restructurarea continuturilor cognitive si schimbarea dialogului interior care intretine simptomele si creeaza nefericire.

Reciclam aproape orice, mai putin gandurile, desi multe dintre ele sunt o poluare cognitiva extrem de toxica.

“Valoarea pozitiva a oricarei psihoterapii se bazeaza, in mod evident, pe capacitatea unei persoane de a se schimba, in mare parte ca rezultat al intalnirii cu o alta persoana”.

Psihoterapia este promotor al schimbarii pentru individ dar si pentru societate.

Ea inseamna maturizare, dezvoltare, sanatate si implinire, este un instrument care te ajuta sa te ajuti!

Ce presupune aceasta forma de ajutor?

Psihoterapia este un ajutor psihologic, o forma terapeutica conversationala, bazata in principal pe o relatie speciala, autentica, de incredere si securitate emotionala si presupune aplicarea unor metode specifice in tratarea crizelor de viata generate de diferite cauze, a suferintei psihice si a tulburarilor psihosomatice.

Cautam mereu noi moduri de a ne imbunatati viata intr-unul sau mai multe din diversele ei aspecte. Uneori reusim, alteori nu.

Sprijinindu-ne sa depasim dificultatile de natura psihologica, relationala sau emotionala care ne limiteaza potentialul, psihoterapia ne ajuta sa facem schimbarile pe care nu am reusit sa le facem singuri:

  • sa gasim noi modalitati de a face fata stresului, anxietatii;
  • sa gestionam furia, depresia si alte tensiuni emotionale;
  • sa inlaturam fobiile si dependentele care ne limiteaza existenta;
  • sa ne imbunatatim abilitatile de comunicare;
  • sa inlaturam tulburarile psihosomatice (acele tulburari functionale fara support organic);
  • sa facem fata dificultatilor de adaptare familiala, scolara, profesionala;
  • sa depasim blocajele generate de relatiile sau problemele familiale din trecut, sa spargem vechile tipare si sa cladim noi strategii de gestionare a ceea ce a fost;
  • sa vindecam vechile rani psihologice, traume din trecut;
  • sa ne imbunatatim increderea in noi, stima de sine, autonomia, spontaneitatea;
  • sa ne schimbam pe noi pentru ca viata noastra sa se imbunatateasca;
  • sa rezolvam problemele de zi cu zi.

Ajutorul psihologic terapeutic isi propune sa il faca pe om mai LIBER.

In acest context, libertatea ar putea fi definita drep capacitatea de a dezvolta alternative.  Si, daca exista o forma suprema a libertatii, aceasta ar fi LIBERTATEA DE A GANDI.

De felul in care gandesti depinde sanatatea ta, libertatea si fericirea ta.

Intr-o relatie speciala de securitate si confidentialitate, psihologul e lipsit de putere pentru a le reda pacientilor puterea de a gandi singuri si de a descoperi propriile solutii la problemele lor. Cei care accepta ajutorul psihoterapeutic, sunt oameni care au decis sa-si ia in serios destinul, au refuzat sa accepte pasiv greutatile si dificultatile existentei, oameni hotarati sa duca o viata mai buna.
Destinul urmeaza cursul intalnirilor cu noi insine, cu parti ale fiintei si personalitatii noastre, uneori ridicole, din cauza pretentiei noastre absurde de a schimba mai degraba tot ce ne inconjoara decat cele mai simple obisnuinte ale noastre de a gandi si a ne comporta. Asa ne trezim frustrati, chiar furiosi ca suntem nedreptatiti, cei din jur nu ne fac pe plac, viata nu este cum ne-o dorim si nu luam in calcul ca solutia este la indemana noastra. Putem alege cum sa ne schimbam perspectiva atunci cand nu ne sta in putere sa schimbam situatia.

Viata ne invata permanent! Lectiile vietii inceteaza doar odata cu disparitia ei, asa incat, trebuie sa ne facem temele regulat, altfel sfarsim tristi sau blocati in labirint.
Intamplarile vietii sunt lectii inevitabile si necesare din care suntem datori sa invatam indiferent cat de placut sau neplacut este, altfel ne oprim evolutia si ramanem pe loc pana cand ne decidem sa mergem mai departe cu lectia invatata.

A suferi e mai simplu decat a schimba ceva, ceea ce presupune efort, intelegere, confruntarea cu neplacutul si asumarea raspunderii. Responsabilitatea pentru a ne alege felul de a gandi si a ne comporta mai degraba decat sa fim victimele situatiilor.

Se intampla, uneori, sa traim o criza de sens a vietii. Atunci se impune fie schimbarea vietii, fie redefinirea notiunii de sens.Aceia dintre noi care invata din timp sa faca lucruri fara sens si apoi sa se bucure de ele, nu vor ajunge sa aiba probleme cu sensul vietii. De cele mai multe ori, framantarile care cauzeaza disconfort emotional, au legatura cu sensul vietii, cu nevoia noastra de a ne explica si intelege directia spre care ne indreptam, care este scopul si semnificatia  alegerilor noastre, sensul existentei pe care o avem.
Traim de atatea ori intamplari pe care nu le intelegem. Acestea trebuie povestite pentru ca necazurile devin suportabile prin naratiune iar mintea se linisteste cand gaseste cai prin care sa structureze haosul, cand  poate da un sens incertitudinii, confuziei, cand poate gasi explicatii, suferinta provocata de neliniste, se diminueaza.

Ajutorul psihologic prin insotire, prin demersul exprimarii pentru a spori constientizarea si intelegerea, ajuta la schimbarea perspectivei din care vedem realitatea,  ofera sens acolo unde este confuzie si neliniste si ajuta la conturarea unor noi moduri de a gandi, simti si comporta care pot imbunatati sanatatea psihoemotionala.

Poti sa primesti o notificare cand scriu un articol nou. Aboneaza-te pe email!

Distribuie si prietenilor...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn